Snart är det dags att fira nyår

Nu är det inte många dagar kvar tills det är nytt år. Som jag skrivit tidigare så är vi bortbjudna. Ska bli skönt att kunna fira med vännerna och med barnen. Slipper även tänka på att laga maten. Dock har jag fått ansvaret för att fixa desserten. Dock vet jag inte vad jag ska göra. Kanske baka en nyårstårta, eller ska jag göra pannacotta eller annat gott? På tal om gott, det har blivit lite väl mycket av det nu under jul. Efter nyår är det nog bra att börja träna igen samt äta mer kosttillskott. Ett bra sådant är Fitline, läs mer här om det. Kanske ska ha det som nyårslöfte, det där med att komma igång att träna igen.

Hitta god dessert till nyår

Jag har kikat lite på nätet efter god dessert till nyår. Jag är lite inne på att baka en tårta faktiskt. Tårta gillar ju både barn och vuxna. Hittad detta recept:

Nyårstårta

Tårtbotten
3 st ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl kall mjölk
3,5 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
100 g Mandelmassa Lyx , riven
Apelsincurd
2 st apelsin(er) , rivet skal och saft
2 st ägg
2 st äggula/or
1,5 dl socker
50 g smör , tärnat
2 msk maizena
100 g Mörk Choklad Orange eller Mörk Choklad 55%
Creamcheese-frosting
300 g gräddost tex Philadelphia
1 knivsudd bakpulver
2-3 dl florsocker
1 dl kakao
Dekor
150 g riven Mörk choklad
Lingon eller andra bär

TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
Smält smöret och rör ner mjölken.
Blanda de torra ingredienserna, sikta dem och vänd försiktigt ner dem i smeten, varva med mjölk- och smörblandningen. Avsluta med att tillsätta den rivna mandelmassan
Häll upp smeten i en form. (Baka en hög kaka som du delar i 4 delar, eller gör 4 individuella bottnar i en mindre långpanna.)
Grädda i ca 25 minuter, tills kakan inte längre är kladdig.
Kakan blir enklare att dela om du gjort den dagen innan. Du kan också låta den vila i frysen ett par timmar.
APELSINCURD: Rör samman saft och rivet skal från 2 apelsiner med ägg, äggulor, maizena och socker i en kastrull. Vispa konstant tills krämen precis når kokpunkten och har tjocknat.
Vispa ner smöret och chokladen i krämen och sila den. Låt den kallna helt. Detta kan du förbereda ett par dagar innan du ska baka din tårta.
CREAMCHEESE-FROSTING: Vispa grädde och bakpulver hårt i en skål. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att den blir till smör.
Rör samman Philadelphia färskost, florsocker och kakao i en annan skål. Använd slev.
Blanda samman innehållet i de två skålarna och vispa på låg hastighet tills allt är blandat och smeten är fluffig. Blir den för lös kan du låta den vila i kylskåpet en stund.
MONTERA: Lägg ett tunt lager creamcheese-frosting på varje tårtbotten, och sedan ett lager apelsincurd.
Placera bottnarna på varandra och låt gärna tårtan stå tills nästa dag.
Stryk creamcheese-frosting över tårtan, samt spritsa en kant längst ner.
DEKORERA: Ca 150 g riven Mörk choklad, lingon eller andra bär, kakao och bladguld.

 

Visst låter detta som en otroligt god tårta? Kanske får bli den!

27 dec 2019