Vad bör man tänka på när man ska byta fönster?

Ibland kan det vara så att man måste byta fönster, eller så bygger man nytt och ska välja fönster till det huset. Det finns en del saker att tänka på när man väljer sina fönster. På Fönsterfabriken i Trelleborg finns det många bra alternativ. Det första du bör fundera på är hur fönstren ska se ut. Om du har ett äldre hus kan det vara bra att ha fönster som inte är allt för moderna. Det ska ju passa in med stilen i övrigt så att säga. Utseendet på dina fönster påverkar ju hela husets utseende.

Vad vill du ha för funktioner?

Sedan var det ju det där med funktioner på dina fönster. Du vill säkert att de ska gå att öppna, men på vilket sätt och åt vilket håll passar dig? Sedan finns det fönster som reducerar buller, fönster som är extra inbrottsäkra och så vidare.

En annan sak att tänka på är de olika värden som ett fönster kan ha. Moderna kvalitetsfönster som finns idag har ofta en certifiering med energimärkningen EQ Fönster. Det är en varudeklaration för fönstrets energiprestanda. Det gör att du kan utläsa vad fönstet har i U-värde, LT-värde, lufttäthet och G-värde. 

Olika värden på fönster

Fönster har ofta olika U-värde, LT-värde, lufttäthet och G-värde. Det innebär bland annat värmemotstånd, dagsljustransmittans, hur lufttätt det är samt vad det har för solenergitransmittans. Desa värden är viktigt att du har koll på så att du får rätt för dina fönster. 

18 Oct 2022