När kan ett barn lära sig att simma?

Barn bör lära sig simma och det rätt så tidigt. Men när är det dags för dem att lära sig det? Redan som mycket små kan man ta med dem ut i vattnet, för att ge dem vattenvana. Det finns ofta babysim att delta i som exempel. Babysim kan påbörjas efter 3 månaders ålder. Innan ni börjar på babysim kan du bada med ditt barn hemma i badkaret, i balja och även duscha tillsammans.

När barnet är 1-2 år så kan det vara idé att ta med dem på babysimgrupper och minisimgrupper. Barn i denna ålder gillar när det händer saker så som att hoppa till föräldern från bassängens kant.

Dags lära sig simma

Från det att barnet är 3-4 år så kan det vara dags att lära sig simma. Det är en god idé att använda armringar eller simpuffar. I denna åldern har barnet lättare med koordinationen och lär sig hur man ska använda ben och armar. Se bara till så att allt sker på barnets villkor då det aldrig är bra att tvinga dem. 

När barnen är 5-6 år så vill de ofta själva lära sig simma, om de inte redan fått grepp om det innan. De har även en längre uthållighet och det är lättare att lära dem simma.

Från 7 år och uppåt så kan de flesta barn simma, men de behöver ändå vaktas och inte lämnas ensamma i vattnet. 

Badvett som är bra att lära sitt barn

Berätta alltid var du ska bada och när du tänker komma tillbaka.
Bada alltid tillsammans med någon.
Hoppa eller dyk inte på okänt vatten.
Simma längs med stranden.
Knuffa aldrig i någon, och håll aldrig fast någon under vattnet.
Simma inte under bryggor och hoppställningar.
Spring inte på bryggor eller vid bassänger – det är lätt att halka.
Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten.
Ropa bara på hjälp om du är i nöd.

22 Apr 2020