Baka din egen bröllopstårta

När man planerar sitt bröllop, så ska man börja med vad man har för budget att röra sig med. Är det så att man inte har råd med extra allt, så kan det vara så att man kan köra budgetalternativ på vissa saker och lägga mer pengar på annat. Om du vill ha ditt bröllop på en vacker plats i Skåne, kolla in https://www.xn--brllopskne-85a1r.se/. En sak att göra i budgetform, är tårtan. Det måste inte beställas, det går att göra på egen hand eller om du har en släkting som är bra på att baka. 

Bra att provbaka i tid

Det är bra att provbaka en tårta, flera gånger om, så att den blir bra dagen det gäller. Provbaka olika tårtor i god tid innan det är dags att baka den slugiltiga bröllopstårtan, så vet du hur den smakar och hur den ska göras.

Leilas bröllopstårta i flera våningar

Här kommer ett recept som Leila Lindholm har skapat.

Du behöver

Citronbotten:
• 6 ekologiska ägg
• 5 dl strösocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 100 g smör
• 2 dl mjölk
• 7 dl vetemjöl
• 4 tsk bakpulver
• Skal och saft av 2 citroner
• Smör till teflonformarna (1 x 26 cm i diameter, 3 x 16 cm/diam.)
Chokladbotten:
• 3 ekologiska ägg
• 2,5 dl strösocker
• 1 tsk vaniljsocker
• 50 g smör
• 1 dl gräddfil
• 3,5 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 4 msk kakao av god kvalitet
• 100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
• 2 msk kallt kaffe
• Smör till teflonformarna (1 x 26 cm i diameter, 1 x 16 cm/diam.)
Vit chokladmousse:
• 150 g vit kvalitetschoklad
• 2 dl vispgrädde
• 2,5 dl Kesella 10 %
• skal av 1 citron
Mörk chokladmousse:
• 100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
• 1 ekologisk äggula
• 1 msk mörkt muscovadosocker
• 0,5 msk varmt kaffe
• 1 msk mörk rom
• Skal och saft av 1/2 apelsin
• 1,5 dl vispgrädde
Vit marängkräm:
• 4 ekologiska äggvitor
• 3 dl strösocker
• saft av 1 citron
• 350 g mjukt smör
• 1 sats sockerlag (se recept nedan)
• 3 msk rom
• 3 dl färska hallon
Sockerlag:
• 1 liten flaska
• 2 dl strösocker
• 1 dl vatten

Så här gör du:

Citronbotten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör i saft och skal av citron.
Smörj formarna med smör.
Fyll den stora formen med hälften av smeten och fördela den resterande smeten mellan de tre små formarna. Grädda bottnarna (i omgångar) i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Chokladbotten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i gräddfilen, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao, vänd försiktigt ner det i smeten.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Rör ner smält choklad och kaffe i smeten.
Smörj formarna med smör.
Fyll den stora formen med cirka 2/3 av smeten och resten i den lilla formen.
Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Vit chokladmousse:
Hacka chokladen och smält på svag värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Vispa grädden och vänd ner kesella och rivet citronskal.
Blanda ner gräddkesellan i chokladen lite i taget och rör tills moussen är slät.
Låt moussen stå i kylen tills den tjocknat lite.
Mörk chokladmousse:
Hacka chokladen grovt och smält den i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Vispa äggula och muscovadosocker krämigt.
Rör ner varmt kaffe, rom, apelsinskal och apelsinsaft.
Blanda ner den smälta, varma chokladen i äggsmeten.
Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens och vänd ner den lite i taget i chokladsmeten.
Låt moussen stå i kylen tills den tjocknat lite.
Vit marängkräm:
Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfribunke.
Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.
Tag av marängen från värmen och vispa i maskin på hög hastighet tills den svalnat.
Tillsätt smöret i omgångar under långsam omrörning.
Låt marängkrämen stelna till i kylskåp.
Sockerlag:
Koka upp alla ingredienser.
Låt svalna och häll sen över i en sluten flaska eller tät bunke.


Montering av tårtan:
Dela den stora citronbottnen på mitten så att det blir två skivor. Skär till chokladbottnen så att det blir en jämn skiva.
Lägg en av citronbottnarna på ett tårtfat. Pensla den med lite sockerlag som blandats med rom.
Fyll en sprits med marängkräm och spritsa en ring längsmed kanten. Fyll ringen med ett lager av vit chokladmousse.
Lägg på chokladbottnen och pensla även den med sockerlag.
Spritsa en ring längs kanten med marängkrämen. Fyll den med mörk chokladmousse. Tryck ner några färska hallon i moussen.
Lägg på den sista stora citronbottnen och pensla med sockerlagen.
Bred ett tunt lager av marängkräm på toppen för att fästa nästa våning av tårtan.
Skär av toppen av de två mindre citronbottnarna så att de bildar två jämna skivor, cirka 2 cm tjocka. Gör motsvarande med den mindre chokladbottnen, den ska bli mellanlagret.
Lägg en av citronbottnarna på den stora tårtan. Upprepa nu proceduren exakt som i punkt 3-7.
Av den sista citronbottnen stansar du ut två mindre bottnar med hjälp av ett dricksglas och skär till två jämna skivor.
Lägg en av skivorna på toppen av tårtan och spritsa en ring längs kanten av den undre botten med marängkräm. Fyll ringen med mörk chokladmousse och hallon. Lägg den sista citronbottnen.
Bred ett tunt lager av marängkräm över hela tårtan. När det första lagret stelnat till lite, stryk på ytterligare ett lager.
Garnera med vinbär.

11 mar 2019