Baka din egen prinsesstårta till kalaset

Det är faktiskt mycket enklare än många tror att göra sin egen prinsesstårta. Har man ont om tid eller känner sig helt förlorad när man ska börja baka så kan man absolut köpa en färdig men att ha gjort sin egen tårta att bjuda på när det är dags för kalas är alltid mycket roligare. 

 

Ingredienser

Till bottnen behöver du:
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Till fyllningen:
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
2 äggulor
1 msk socker

4 gelatinblad

2 dl grädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
3 dl grädde
1 färdigt marsipanlock
Florsocker
valfri garnering så som ros, liten gris eller vad du vill

 

Gör såhär

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Lägg fram marsipanlocket och låt det bli rumstempererat. Blanda mjölk, grädde, äggulor, socker och potatismjöl till fyllningen i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat och första bubblan syns. Lyft bort kastrullen från värmen.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter, ta sedan upp dem och lägg ner i den varma krämen. Rör runt ordentligt så den smälter och ställ sedan grytan i kallt vatten så krämen svalnar. Vispa grädden med vaniljsockret till ett fast skum. Blanda ner grädden i krämen.

Dela kakan i tre bottnar. Den översta ska vara ca 1 cm tjock. Lägg den undre bottnen på en tallrik. Bred över hälften av krämen. Lägg på mellanbottnen och bred på resten av krämen. Låt krämen bli lite högre på mitten så att tårtan blir som en liten kulle. Lägg på den översta bottnen. Vispa grädden. Bred lite grädde runt kanten och resten ovanpå tårtan. Låt den bli lite högre mot mitten. Lägg på marsipanlocket. Garnera med florsocker och valfri marsipanfigur. 

 

5 dec 2016